Estudi Miret acaba de guanyar un procés de sel·lecció de propostes innovadores per promoure la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus a través de l’economia circular.
Aquesta iniciativa és impulsada per Citilab Cornellà i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Es tracta d’un procés de Compra Pública Innovadora per donar suport a iniciatives d’innovació social i tecnològica, així com nous productes i serveis. És a dir, contribuir localment a combatre el canvi climàtic a través de l’economia circular.
El nostre despatx d’arquitectura és conscient de l’impacte del sector de la construcció en consum d’energia, recursos naturals i producció de residus. Posem molts esforços, invertint temps i diners, en investigar mètodes (nous o recuperats) per oferir un servei que aporti valor a les persones a curt termini, però també a llarg termini pel que fa a l’entorn, la societat, la salut i l’economia.
La nostra especialitat, conscientment escollida, és la rehabilitació i reforma d’allò ja construït. Els models expansius i lineals no son compatibles amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). L’adequació d’espais interiors i la rehabilitació d’edificacions heredades genera un impacte menor que edificar des de zero, però ja no és viable fer-ho com fins ara.
La proposta que ha sigut premiada consisteix en el desenvolupament de processos per a la reutilització de materials (que normalment son convertits en residus) en obres de rehabilitació, fent viable la seva integració en projectes d'arquitectura. L’aplicació de materials i components reutilitzats es fa mitjançant la mineria urbana i la remanufactura insitu d'elements constructius.
Més concretament, es valora el potencial de reutilització de components existents mitjançant l’aixecament i l’estudi; es procedeix a la deconstrucció de components i materials (només aquells sel·leccionats i saludables) aptes per a la reutilització; es regeneren i es remanufacturen els elements constructius; s’aplica a la mateixa obra, o bé alternativament s’emmagatzema.
El projecte es vertebra en la sostenibilitat ambiental, sociolaboral i econòmica, amb l’objectiu que despatxos, promotores i constructores transformin la seva activitat cap a l’economia circular, mitjançant la col·laboració i la contractació del servei proposat. Aquests nous processos de recuperació i aplicació de materials a la mateixa obra comporten beneficis i aspectes favorables com la relocalització de llocs de treball, la reducció d’impactes ambientals, la promoció de l’economia local i/o la promoció de la cultura de l’aprofitament en general.
Comptarem amb la col·laboració d’altres professionals de l’arquitectura i de la construcció, així com de la biologia, del sector social, del disseny, del sector immobiliari i l’Administració pública. Pensem que l’economia circular és col·laborativa i ens mantenim sempre oberts a noves connexions, cooperacions, simbiosis o influències. Continuem doncs amb el desenvolupament de prototips, de proves pilot i polit d’alguns aspectes en fase precomercial.
Esperem encertar les vies perquè els fruits d’aquesta feina repercuteixin el bé comú, la salut del planeta (que és la nostra) i que la biomimètica ens segueixi inspirant.